טיפולי קטרקט בילדים

ירוד (קטרקט) הוא עכירות העדשה של העין.
עדשת העין הנמצאת מאחורי הקשתית (מאחורי האישון) הינה שקופה ותפקידה למקד את קרני האור על הרשתית. הרשתית קולטת את קרני האור, ומעבירה את הגירוי לאזור הראיה במוח וכך מתאפשרת ראייה תקינה.
כאשר העדשה עכורה היא מונעת מקרני האור להתרכז על הרשתית, וגורמת לטשטוש ראייה. מצב חמור מתרחש כאשר העדשה עכורה בתקופת הילדות המוקדמת. עכירות זו עלולה לגרום להפרעה קשה בהתפתחות הראייה ולליקוי ראייה לצמיתות.
ירוד יכול לערב עין אחת או את שתי העיניים.

הסימנים

הסימנים של ירוד אצל תינוקות או ילדים כוללים: סנוור, טשטוש ראייה, פזילה (עיניים לא ישרות: עין אחת פונה לאף או בורחת החוצה), ניסטגמוס (ריצוד מהיר של העיניים), הפרעה בהתמקדות וביכולת העקיבה, ורפלקס לבן מאזור האישון.

מה גורם לקטרקט אצל ילדים?

ירוד בתינוקות יכול להיות מולד. הוא עלול להיגרם מזיהום תוך-רחמי, הפרעה מטבולית או תורשתי . במקרים רבים לא ידועה הסיבה להופעת הירוד.
ירוד יכול גם להתפתח בשנות הילדות. הסיבות השכיחות כוללות: פציעה בעין, ירוד משני לתרופות או למחלות אחרות, או הופעה מאוחרת של קטרקט תורשתי.

הדמיית קטרטק בעין האנושית

הטיפול

הטיפול בילד עם ירוד הינו ארוך ונמשך שנים. הוא מתחיל בניתוח ומסתיים רק כאשר התפתחות הראייה הושלמה.
לרוב בגיל ההתבגרות לאחר ניתוח הוצאת קטרקט, יזדקק הילד לתיקון אופטי על מנת למקד את הראייה (משקפייםת עדשות מגעת עדשות מלאכותיות תוך-עיניות).

סיבוכי ניתוח אפשריים:

  • לחץ תוך עיני מוגבר – גלאוקומה
  • הופעה של ירוד משני
  • פגיעה ברשתית
  • זיהום קשה בעין – אנדופתלמיטיס (נדיר מאוד).
  • קטרקט אצל ילדים ועין עצלה
  • ירוד אצל ילדים גורם ברוב המקרים לירידה בראיה ולעין עצלה.
  • אחרי הניתוח בילדים עם ירוד חד עיני יש צורך בטיפול אינטנסיבי בעין עצלה (לרוב ע"י רטיות על העין הבריאה). לעיתים הטיפול בעין העצלה נמשך שנים כדי לאפשר ראייה מרבית בעין המנותחת.

לעיתים גם אחרי טיפולים ממושכים למניעת עין עצלה, הראייה לא מתפתחת במלואה וזאת בגלל פגמים נוספים הקיימים בעין.